הוראות ניהול ספרים

Dec 07, 2021

אישור על ניהול ספרים הוא אישור מטעם רשות המיסים הניתן לעוסקים ומעיד כי הם מקיימים תיעוד הנהלת חשבונות על פי הוראות תקנות המס בישראל. בעל עסק מחויב לנהל פנקסי חשבונות בהתאם להוראות מס הכנסה תקנות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות), 1973, משולב עם תקנות מס ערך מוסף (ניהול פנקסי חשבונות), התשל״ו – 1976.

ספרי החשבונות כוללים את הרישום של הוצאת חשבונית מס (במקרה של עוסק מורשה) וקבלות על כל סכום שנגבה מלקוחות העסק וכן רישום הוצאות ושמירת קבלות על הוצאות העסק. חובה לרשום כל סכום שמתקבל בעסק (כגון: מזומן, שיק, שיק דחוי, מקדמה על חשבון, כרטיס אשראי) בספרי העסק מיד עם קבלתו, וכן לרשום שינויים במלאי של העסק.

עוסק פטור אינו פטור מחובת ניהול פנקסים למס הכנסה, אלא אם קיבל פטור או הקלה בכתב מפקיד השומה. לפי סעיף 2א להוראות ניהול ספרים, עוסק פטור, נדרש לנהל מערכת חשבונות שתכלול לפחות :

  • שוברי קבלה או ספר פדיון יומי.
  • תיק תיעוד חוץ – תיעוד המסמכים הרלוונטיים לפעילות העסק שלך (חשבוניות מספקים וכו') – יש לשמור את התיעוד למשך 7 שנים לפחות.

במקרה של הפרת ההוראות הרלוונטיות לעסק, רשאית רשות המסים להחליט על "פסילת ספרים", ולחייב במס בהתבסס על הערכות וסטטיסטיקה ענפית, ולא בהתאם להכנסה בפועל.

הוראות ניהול ספרים משתנות בחלקן בהתאם לפעילות העסק (עורך דין, מהנדס, יצרן, מתווך, רופא וכו'). התייעץ איתנו לגבי הוראות ניהול הספרים החלות על העסק שלך.

רקע

ההבדל בין עוסק פטור לעוסק מורשה

עוסק פטור
  • עצמאי שאינו גובה מע"מ מלקוחותיו, דבר שמאפשר לו להיות זול יותר ממחיר עוסק מורשה.
  • עצמאי שאינו זכאי לקזז מע"מ תשומות מהוצאותיו השוטפות (לרבות הוצאות בגין אחזקת רכב) ומרכישת ציוד – מס תשומות יכול להסתכם לסכום מהותי.
  • בדיקה שוטפת אחר עמידה בתקרת מחזור עסקאות לעוסק פטור.
  • עוסק פטור מתאים לעוסקים "קטנים" הפועלים מול לקוחות פרטיים. יחד עם זאת, קיימת בעיה תדמיתית לעוסק פטור, מאחר וזה מראה על חוסר רצינות, ומציג שהעסק אינו העיסוק העיקרי. 

 

* יצוין כי עוסק פטור מחויב בהוראות ניהול ספרים, הגשת דוח שנתי למס הכנסה ותשלום לביטוח לאומי.

עוסק מורשה
  • עצמאי המחויב לגבות מלקוחות מע"מ על כל עסקה ולהעביר את סכום הגביה לרשות המסים בתדירות חודשית או דו חודשית.
  • עצמאי רשאי לקזז מע"מ תשומות מהוצאותיו השוטפות (לרבות הוצאות בגין אחזקת רכב) ומרכישת ציוד – מס תשומות יכול להסתכם לסכום מהותי.
  • בעלי מקצועות חופשיים חייבים להירשם כעוסק מורשה (ס' 13 לתקנות מע"מ), כגון: עו"ד, רו"ח, יועץ לארגון, מהנדס, שמאי, פסיכולוג וכו'.

מה זה עצמאי לעניין ביטוח לאומי?

  • עובד עצמאי הוא מי שעונה על אחד מהתנאים האלה:​ עוסק במשלח ידו 20 שעות בשבוע בממוצע לפחות.
  • הכנסתו החודשית הממוצעת ממשלח ידו שווה או עולה על 50% מהשכר הממוצע – 5,276 ש"ח (החל ב- 01.01.2020).
  • עוסק במשלח ידו 12 שעות בשבוע בממוצע לפחות, והכנסתו החודשית הממוצעת ממשלח ידו שווה או עולה על 15% מהשכר הממוצע – 1,583 ש"ח (החל ב- 01.01.2020).
רקע

בעת פתיחת תיק על העצמאי להצהיר על הכנסה צפויה, חשוב מאד לכתוב הערכה נכונה ככל הניתן, מאחר והביטוח הינו בהתאם להכנסות המוצהרת. עצמאי חייב בתשלום לביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות, בהתאם לטבלה שלהלן:

מחלק ההכנסה שעד 60%

מהשכר הממוצע 6,331 ש"ח – (שיעור מופחת)

מחלק ההכנסה שמעל 60% מהשכר הממוצע

ועד ההכנסה המרבית החייבת בדמי ביטוח 

44,020 ש"ח – (שיעור מלא)

דמי ביטוח לאומי

2.87%

12.83

דמי ביטוח בריאות

3.1%

5

סך הכל

5.97%

17.83