עסק זעיר

ועדת הכספים של הכנסת אישרה את רפורמת בעל עסק זעיר. הרפורמה המאפשרת לעסקים עם מחזור שנתי שאינו עולה על תקרת המחזור של עוסק פטור (120 אלף ₪ בשנת 2024) להירשם כ"עסק זעיר" במס הכנסה. בהתאם לרפורמה עוסק יוכל לבחור במספר אפשרויות לצורך התנהלותו מול רשות המסים. להלן עיקרי הרפורמה:

1. רישום כ"עסק זעיר" במס הכנסה – הרפורמה קובעת כי עוסקים זעירים אלו יהיו רשאים לנכות מהכנסותיהם הוצאות בשיעור של 30% ממחזור העסקאות (לדוגמא: במחזור עסקאות בסך 100,000 ₪ – תוכר הכנסה חייבת לצרכי מס הכנסה וביטוח לאומי בסך – 70,000 ₪), ברוב המקרים אין צורך בהגשת דוח שנתי, פטור מדיווח מקדמות והגשת הצהרת הון.

עוסק שבוחר להירשם כבעל "עסק זעיר "יידרש לבצע תיאום באתר של מס הכנסה. בנוסף, במידה ובחרתם להירשם כעסק זעיר תהיו מחויבים למסלול זה לפחות שנתיים.

להלן המקרים בהם יחיד לא יוכל להירשם כעסק זעיר:

  • יחיד המנהל עובדים.
  • יחיד שאינו מנהל פנקסים קבילים.
  • יחיד שהייתה לו בשנת המס הכנסה שלא הופקה מיגיעה אישית.
  • חלק מהכנסתו מעסק או משלח יד התקבל מאדם שהוא מעסיקו בשנת המס.
  • יחיד שבעל שליטה בחברה.
  • שתוף בשותפות, חבר קיבוץ, חבר בני אדם וכו'.
  • יותר מ-25% מהכנסתו מעסק או משלח ידי התקבל ממקרובו.

יצוין כי בעת רישום כעסק זעיר לא תוכלו להכיר בזיכויים, כגון:  זיכוי מס בגין הפקדות לקרן השתלמות, ביטוח חיים, קיזוז הפסדים ועוד. בנוסף, במידה ותרצו להכיר בהפסדי הון, תאלצו להגיש דוח רגיל.

2. הגשת דוח שנתי רגיל – דוח הכולל את האפשרות לנכות הוצאות בשיעור של 30% מהכנסות. באפשרות זאת, לא ניתן להכיר בהוצאות גבוהות מ- 30%, ולכן, במידה וההוצאות שלכם גבוהות יותר מ-30% מומלץ להגיש דוח בהתבסס על ההוצאות שלכם בפועל. בנוסף, במסגרת הגשת דוח זה תוכלו להכיר בזיכויים, כגון: זיכוי מס בגין הפקדות לקרן השתלמות, ביטוח חיים, קיזוז הפסדים ועוד.

3. דיווח למס ערך מוסף – ללא שינוי – נדרש לדווח עד חודש ינואר בשנה העוקבת אחר מחזור העסקאות שלכם.

הגדרת עסק זעיר מבוצעת באתר של מס הכנסה –  נדרש להגיש בקשה באתר רשות המיסים.

יצוין כי נושא ביטוח לאומי ללא שינוי, כלומר נדרש לבחון באופן תמידי את אופן סיווגכם בביטוח לאומי ותשלום שוטף לביטוח לאומי, וזאת על מנת להימנע מהפרש שומת ביטוח לאומי.